Ohana
(Haw = familj)

För fem veckor sedan bytte jag ut en höftled. Allt verkar har gått bra, men jag ska använda två kryckor ungefär en månad till, och rehabträna under tiden.

Jag är i vanliga fall en mycket självständig person, kan fixa det mesta själv. Men med två kryckor öppnade sig en ny värld, det som tidigare var en självklarhet att ordna direkt, tar nu lång tid eller går inte alls.
Jag får träna tålamod. Att titta på smulorna jag tappat nedanför diskbänken och inte kan få upp ens med hjälp av tejp under kryckan. Att inte nå högre upp i skåpen. Att inte kunna få ner tvätten till tvättstugan, hålla i dammsugaren, gå ut med soporna, hämta beställda varor på utlämningsställe. Att inte själv kunna bära vasen med fina blommorna jag fått. Inte åka och fira födelsedagar. Att behöva åka taxi till rehabträningen när det är halt ute, när det tog mig sju minuter att gå samma sträcka tidigare.

I allt detta har jag många gånger tänkt på hawaiianernas sätt att omfatta ordet familj. Den inkluderar inte bara dem jag är biologiskt sammankopplad med, utan min valda familj, min ”extended family”.
Jag har blivit så glad och rörd över all kontakt och hjälp jag fått från min ”extended” familj, mina vänner. Glad över allt ifrån ett sms, ett samtal, till besök, någon som tar ut soporna, handlar, promenerar bredvid på mina första darrande promenader runt huset.

Jag klarar av allt mer själv, och ser snart slutet av denna konvalescens. Tänker på dem som inte blir friska lika fort.

Detta är en ny, och nyttig, erfarenhet för mig. Att be om hjälp, stå i tacksamhets”skuld”.
Jag vet ju själv att det känns bra att hjälpa andra, och nu är jag mottagare.
Och jag är så tacksam, och glad, och rörd.

När vi stiger tillbaka, och är sårbara, finns stödet där vi behöver det.
Så om du hamnar i en liknande situation, be om hjälp! Tala om att du inte klarar allt. En utmaning för mig, kanske även för dig?

Så upptäcker du, som jag, att din Ohana är större än du nånsin trodde.

”Vill du lära dig Hawaiiansk massage online, hemma i lugn och ro?
Nybörjare eller vill komplettera annan behandling?
Klicka på länken och läs mer om utbildning i den underbart sköna massagen.”
Läs mer...

❤️Mahalo❤️
(Tack)