Den första principen av sju i den Hawaiianska filosofin Huna.

Just nu sitter jag i min nyinköpta lägenhet i Palma de Mallorca. 25 grader i skuggan nu på förmiddagen, och terrassen i skön skugga. Jag har det gott.

Så går tankarna till det jag vill ändra på, renovera, måla. Det känns helt ok. Men så ändras mitt fokus till att jag ser mest bristerna, glömmer det positiva härliga som gjorde att jag fastnade för just denna lägenheten. Läget, storleken, utsikten, att den kändes rätt helt enkelt.

Hur var det där nu med att se glaset halvtomt eller halvfullt?

Jag har länge haft med på önskelista, i min vision, att jag vill bo i varmare klimat under delar av vinterhalvåret. Allt bara föll på plats under vägen, allt eftersom. Jag märkte att jag började sälja och skänka bort saker hemma från min fina rymliga lägenhet, tanken kom allt oftare att jag ville bo centralt i Stockholm, och med en massa "tillfälligheter" (jag vill kalla det synkronicitet), sålde jag min lägenhet och hamnade i en fin hyres-etta i Vasastan i Stockholm.

Under några år har jag, som verkligen älskar Italien, provat att bo några veckor i taget på Gran Canaria och i Palma.

Så, mitt i en resa till USA, kom inifrån en visshet, att nu, nu är det dags att skaffa något mer eget just i Palma. Mailade vänner där, som "av en slump" bl.a. jobbar som mäklare, och de skickade en beskrivning av just den här lägenheten jag sitter i nu. En "Annika-lägenhet"....

Jo, jag köpte den utan att själv se den innan. Precis som med mitt boende i Stockholm litade jag på vänners omdöme och foton förstås.

Allt detta har känts självklart. Ingen kamp i mitt sinne. Några smågupp med det praktiska, men det har inte ändrat mitt fokus.

Världen är det du tror den är. Om du ser på världen som en plats av kamp, strid, strapatser, så blir det säkert så för dig.

Om du ser världen som en underbar plats med äventyr, magi och lycka, kommer du säkert att uppleva mycket mer av detta.

De flesta situationer har rent faktamässigt både gott och ont i sig, men vi tillför våra subjektiva tankar och känslor, och fokuserar på det ena eller andra.

Vår upplevelse av verkligheten kommer inifrån. Från vår erfarenhet, minnen, tankar, tro, ideér, önskningar och ambitioner. Allt vi upplever är specifikt för just oss.

Så, om vi kan skifta vårt perspektiv åtminstone något lite, styra tankarna mot det halvfulla glaset...., vem vet vilka mirakler vi möter?

Är du sugen på att utforska vad just du tror?

Här kommer en övning:

Skriv ner allt du kommer på. Var ärlig.

  • Jag tror världen är....
  • Jag tror jag är....
  • Jag tror människor är....
  • Jag tror mitt arbete är....
  • Jag tror min hälsa är....
  • Jag tror mina ekonomiska möjligheter är....
  • Jag tror min förmåga att uppleva kärlek, glädje, extas är.... o.s.v.

Titta på de gränser du sätter för dig. Bli inte arg på dig, var glad! Nu när du ser vilka gränser som formar ditt liv just nu, har du en möjlighet att förändra. Skifta fokus. Tänk: Tänk om.... Hur skulle det vara, kännas, om....

Lycka till!